Cum este influențată alegerea covorului

În momentul în care alegi tipul de covor potrivit pentru fiecare cameră a locuinței  trebuie să ții seama de mai mulți factori precum dimensiunile camerei, destinația acesteia, stilul de design interior adoptat, precum și gama coloristică folosită pentru restul obiectelor și decorațiunilor din spațiul respectiv.

Spațiul liber al pardoselii este un criteriu important în alegerea culorii covorului iar cu cât acesta este mai redus cu atât mai mult se recomandă evitarea unui covor în culori tari sau stridente.

În cazul asortării unui covor cu o canapea multicoloră, de exemplu, se va merge pe alegerea unei țesături într-una din culorile tapiseriei, încercând pe cât posibil să evitați nuanța cea mai puternică. Poți asorta covorul cu tapiseria canapelei, cu draperiile și pernuțele decorative sau chiar cu rama tablourilor.

Dacă deja ai o canapea uni, poți opta pentru un covor de o singură culoare (nu chiar cea a canapelei) dar și pentru unul multicolor sau cu imprimeu. Alegeți covoare în culori pastelate, delicate în camerele de dimensiuni mici sau în camerele întunecoase.

În schimb, dacă discutăm despre camere mari și luminoase, un covor închis la culoare va crea un contrast plăcut, o idee interesantă ar fi să achiziționezi un covor roșu lângă o canapea bej, întrucât, după cum am tot vorbit despre acest aspect, culorile neutre îngăduie alăturarea unor nuanțe vii sau chiar țipătoare. Culorile închise dau sentimentul de confort și căldură, în timp ce culorile deschise și pale creează iluzia de spațiu aerisit.

Cum alegem culorile covorului în contrast celelalte elemente?

  • Nuanța covorului va fi cu atât mai liniștită cu cât este mai aprinsă culoarea canapelei.
  • Asigură-te în cazul unui covor multicolor că una dintre cele mai pronunțate nuanțe ale acestuia se repetă și în culoarea tapiseriei canapelei. Pentru că covor multicolor, fie că este model clasic, sau model cu imprimeuri moderne, abstracte, va atrage atenția și va deveni punctul central al încăperii.
  • Nuanțele imprimeului covorului trebuie să se regăsească în culoarea canapelei și a fotoliilor pentru a nu încărca încăperea. Modelul imprimat pe covor este important pentru că dacă alegi un covor cu imprimeu elaborat și încărcat, tapiseria mobilierului este bine să fie într-o singură culoare și/sau textură și viceversa.
  • Utilizează cromatica pentru a pune covorul în valoare, un covor lila se potrivește într-o încăpere vopsită într-o paletă de culori bej, maro, crem sau ivoriu. Dacă locuința ta este decorată într-un stil conservator, clasic, atunci covoarele persane se potrivesc perfect interiorului. De obicei, locuințele decorate într-o temă modernă, minimalistă, au nevoie de covoare cât mai simple, unicolore, sau cu modele și imprimeuri abstracte.
  • În cazul covoarelor monocolore este bine de știut că sunt potrivite camerelor de mici dimensiuni, atâta timp le alegi în nuanțe cât mai deschise. Atunci când este vorba despre o cameră de mici dimensiuni trebuie să eviți atât excesul de mobilier, cât și excesul cromatic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *