Perdelele și draperiile în amenajare

O casă fără perdele este ca o curte fără flori în dimensiunea noastră culturală unde, încă mai există aprecierea pentru perdele, probabil că locuitorii ţărilor nordice nu ar fi neapărat de acord, dar noi susţinem comparaţia aceasta. Te-ai mutat într-un apartament nou în chirie și dorești să reamenajezi astfel încât să aduci un strop din tușa personal, să imbunătățești stilistic aspectul visual și să profiți de beneficiile oferite de camera?

Pentru un echilibru coerent și o îmbinare armonioasă, o perdea înflorată cere o draperie uni şi invers, astfel încât ansamblul format de cele două să nu fie prea încărcat sau, dimpotrivă, prea tern.

Mai mult decât atât, din punct de vedere al dimensiunilor perdeaua şi draperia trebuie să aibă întotdeauna aceeaşi înălţime, fie că acoperă fereastra din tavan până la podea, fie că se alege varianta scurtată, până la glaful ferestrei. Iar ca lăţime, pentru o încreţire medie a perdelei se înmulţeşte lungimea galeriei cu 2,2 , în timp ce pentru draperie coeficientul de multiplicare este de 1,8.

Pentru acoperirea ferestrelor şi a uşilor atât cu perdele, cât şi cu draperii se impune folosirea unei galerii duble: de tip şină, cu prindere în tavan sau clasică, cu bară pentru un aspect estetic dar și pentru că este mult mai practic.

Întotdeauna draperia poate fi folosită drept notă de accent pentru un interior tern cromatic şi reciproc, ca element de echilibru  într-o agitaţie de culori întrucât prezenţa sa este cea mai consistentă într-o încăpere, materialul textil face parte adeseori din lait motivul amenajării interiorului, atât cromatic, cât şi ca model decorativ în jocul de ambientare.

Dacă discutăm despre crearea mediului ambiental, se pot crea asortări inedite într-o cameră, pornind de la o draperie şi folosind ţesături complementare: pentru cuvertura de pat, pentru feţele de perne decorative, la tapiţarea fotoliilor, a banchetelor și chiar abajururile veiozelor.

Te gândești dacă ar trebui să alegi draperii semitransparente sau opace? Trebuie să te gândești foarte bine la destinație, de exemplu, sufrageria este un spațiu pentru care intimitatea nu e o cerință stringentă. Este necesar ca sufrageria să fie mai degrabă luminoasă, așadar, alegerea potrivită aici ar fi o draperie semitransparentă, care lasă lumina să treacă. În dormitor poți opta pentru draperii opace.

Storurile romane aduc avantajul unui design elegant și classic, nu se vor demoda vreodată, mai ales dacă alegi un material de draperie cu discret model floral sau în dungi, de pildă. Modelul floral este adoptat în mare măsură annul acesta. Storurile romane inspiră rafinament şi dau personalitate încăperii. Pe de altă parte, trebuie să ai în vedere că în cazul ferestrelor mai puțin înalte  storul roman ocupă parte din geam, împiedicând lumina să pătrundă în încăpere, fapt care poate fi un dezavantaj dacă de exemplu, le instalezi în bucătărie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *