Piața imobiliară din România prin prisma închirierii

Te-ai gândit să te muți în Capitală sau pur și simplu să schimbi camera de cămin cu o locuință în chirie? Dacă te-ai hotărât, vestea bună este că cea mai ieftină chirie din București te costă aproximativ 100 de euro pe lună în Drumul Taberei sau chiar în Berceni.

Dacă preferi însă să stai cât mai aproape de o stație de metrou, pentru a te putea deplasa rapid chiar și fără mașină, ai putea alege să plătești 120 de euro pe lună pentru o cameră la Piața Muncii iar dacă mai degrabă ți-ar plăcea o garsonieră nouă poți să plătești 175 euro într-un bloc din Tineretului.

În Drumul Taberei cu 100 de euro poți închiria o cameră într-un apartament cu 4 camere, apartament decomandat, cu 2 băi, asta dacă nu te deranjează să împarți locuința și cu alte persoane.Apartamentul este de asemenea și mobilat complet, dotat cu mașină de spălat, aragaz și frigider.

În Giurgiului, poți închiria o cameră într-un apartament situat într-un bloc vechi, la doi pași de Piața Progresul iar la Piața Muncii cu 120 euro/lună o cameră în mansarda unei vile. Camera are și balcon și este mobilată complet.În acest caz,  ar trebui să împarți bucătăria și baia cu alte persoane iar la chirie se va adaugă plata întreținerii care poate ajunge până la echivalentul a aproape 55 de euro în lunile iarnă.

Camere în vilă din Tineretului cu 145 euro/lună este aflată la demisol, amplasată într-o vilă construită după anii 2000, renovată și mobilată. Și de această dată trebuie să împarți baia și bucătăria cu o altă persoană. Pentru a închiria această cameră trebuie să plătești în avans pe două luni.

O garsonieră în bloc nou din Militari la prețul 175 de euro/lună ar fi potrivită dacă îți dorești mai mult confort și nu ești dispus să împarți locuința și cu alte persoane dar ține cont trebuie să scoți din buzunar cei 175 de euro în fiecare lună și să te ocupi și cu cheltuielile de întreținere. Garsonieră de 35 de mp este nemobilată și neutilată, trebuie să ai la dispoziție un buget suplimentar pentru a cumpăra toate lucrurile de care ai nevoie.

Bineînțeles, te poți informa cu privire la mai multe prețuri, locuințe și zonele în care se regăsesc în mediul online pe platforme de imobiliare specializate. Articolul de față este menit să te ajute să-ți construiești o idee cu privire la piața imobiliară din România.

De asemenea, înainte să semnezi orice contract de închiriere trebuie să cauți cele trei clauze ce nu trebuie să lipsească dintr-un contract de închiriere.

Prima, ar fi clauza privind condițiile restituirii garanției pentru că garanția pe care o plătești atunci când închiriezi o locuință, echivalentă, în mod normal, cu valoarea chiriei pe o lună. În contractul de închiriere trebuie menționate atât valoarea garanției, ci și condițiile restituirii acesteia.

A doua, ar fi clauza privind modificarea valorii chiriei, clauză care nu îi permite proprietarului să îți ceară pur și simplu mai mulți bani față de suma agreată inițial. Acesta trebuie să te anunțe din timp dacă are în vedere modificarea valorii chiriei.

A treia, ar fi clauza privind rezilierea contractului pentru că în contractul de închiriere trebuie menționată clar durata preavizului, pe lângă alte informații legate de condițiile încetării acestuia.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *