Stilul Art Deco

Stilul Art Deco, cunoscut și sub numele de stil modern,  a apărut în anii 1920 și s-a dezvoltat predominant în Europa de Vest și Statele Unite în anii 1930. Art Deco a reprezentat modernismul transformat în modă. Manifestarile sale au constat atât obiecte de lux elaborate individual, cât și produse de masă, dar, în ambele cazuri, intenția a fost de a crea o eleganță aparte și antitradițională care să simbolizeze bogăția și sofisticarea. 

Trăsăturile distinctive ale stilului sunt reprezentate de forme simple, curate, adesea cu un aspect raționalizat; ornament geometric sau stilizat din forme reprezentaționale; și materialele neobișnuit de variate, adesea costisitoare, care includ în plus materialele naturale (jad, argint, fildeș, obsidian, crom și cristal de rocă), materialele fabricate manual (materialele plastice). Deși obiectele Art Deco erau rareori produse în masă, trăsăturile caracteristice ale stilului reflectau admirația pentru modernitatea mașinii și pentru calitățile inerente ale obiectelor construite (de exemplu simplitatea relativă, planaritatea, simetria și prezența recurentă elementelor specifice). 

Printre influențele stilului Art Deco se numără Art Nouveau, Bauhaus, Cubism și Ballets Russes ale lui Serge Diaghilev. Ideile decorative au provenit din cultura americană, egipteană, precum și din natură. Trăsăturile caracteristice au inclus figuri feminine, animale, frunze și raze solare, toate în forme convenționale. 

Cei mai mulți creatori remarcabili de la Art Deco au creat articole individuale artizanale sau ediții limitate. Acestea includ designerii de mobilier ca Jacques Ruhlmann și Maurice Dufrène; arhitectul Eliel Saarinen; Jean Puiforcat; designer de sticlă și bijuterie René Lalique; designer de moda Erté; artiștii-bijutieri Raymond Templier, H.G. Murphy și Wiwen Nilsson; și sculptorul figural Chiparus. Designerul de moda Paul Poiret și artistul grafic Edward McKnight Kauffer reprezinta cei ale caror lucrări au ajuns direct la o audiență mai mare. Centrul Rockefeller din New York City (în special interioarele sale supravegheate de Donald Deskey, construite între 1929 și 1940), Clădirea Chrysler de William Van Alen și Empire State Building de Shreve, Lamb & Harmon sunt cele mai monumentale materializări ale Art Deco. În anii 1930, stilul a preluat South Beach în Miami, Florida, producând o zonă cunoscută sub numele de cartier istoric Art Deco. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *